Crossutrustning

För alla som själv är, eller har ansvaret för en crossförare (alternativt mopedist där mopeden är utav crosstyp), gäller det att ha bra koll på vilken utrustning som krävs för att bäst skydda åkaren. För en crossförare är det nämligen ännu viktigare med rätt sorts skydd, eftersom själva åkningen innefattar större risker än vanlig motorcykelåkning.

Som alltid är rätt sorts hjälm av absolut högsta vikt för din säkerhet. Du är ute efter en lätt hjälm som inte är klumpig, men som trots sin lätta vikt fortfarande skyddar ditt huvud i den utsträckning den ska. Bra passform på din hjälm är också extremt viktigt för att den ska skydda på bästa sätt. En för stor hjälm som inte är nog fixerad i sin position kan leda till stora skador om en olycka väl inträffar. Till din crosshjälm behöver du även ett par heltäckande glasögon som skyddar mot allt som kan tänkas sprätta upp mot ögonen.

Crosstövlar och crosshandskar är också väldigt fint att ha, om än inte nödvändigt om du enbart nöjesåker. Produkterna är framtagna för ändamålet och de som skaffat sig detta byter sällan ner sig igen till något annat.

Andra vanliga skydd så som knäskydd, armbågsskydd, överkroppsskydd och ryggskydd är också något som varje crossförare borde vara utrustad med. I denna kategori finns faktiskt ett ytterligare skydd, som vi ville belysa genom att ta upp det sist. Nackskyddet är nästan av samma vikt som hjälmen och oerhört kritiskt för att motverka allvarligare skador vid tillfälle av olycka.