MotoGP

MotoGP är en av de tre klasser man tävlar i inom motorcykelsporten roadracing. Världsmästerskapen för sporten kallas på engelska för Road Racing World Championship Grand Prix och de andra klasserna man tävlar i är Moto2 och Moto3. I årets världsmästerskap i MotoGP tävlar 24 förare och tretton lag. Varje lag har antingen en eller två förare som kör för dem. Förarna kommer från flera olika länder, bland annat Spanien, Italien, Tyskland, England och Japan.

Årets MotoGP-säsong tog fart redan den 23 mars då den första deltävlingen kördes i Qatar. Vinnare blev den spanske föraren Marc Marquez som tävlar för Repsol Honda Team. På andraplats kom Valentino Rossi som tävlar för Movistar Yamaha MotoGP och tredjeplatsen knep Marquez lagkamrat Dani Pedrosa. Marquez, som faktiskt blev världsmästare i MotoGP förra året, är utan tvekan en solklar favorit även i år. 21-åringen har haft en fantastiskt bra start i sin karriär och ser ut att ha en riktigt lovande framtid. I år kör han sin andra säsong i MotoGP och förväntningarna på den unge föraren är mycket höga.

Den andra deltävlingen av säsongens MotoGP kördes i USA. Där lyckades Marquez återigen ta hem första platsen och Pedrosa körde in på en andraplats. På tredjeplats kom Ducatis Andrea Doviziosi och på fjärdeplats hamnade Stefan Bradl som kör för LCR Honda MotoGP.

Följande deltävling kördes i Argentina och det var nog inte särskilt många som förvånades över att lagkamraterna Marquez och Pedrosa återigen tog hem första- och andraplatsen. Tredje- och fjärdeplatsen knep Movistar Yamaha MotoGP:s förare Jorge Lorenzo och Valentino Rossi.

Totalt kommer man att köra 18 deltävlingar innan vinnaren utses. Detta innebär förstås att en hel del fortfarande kan hända men redan nu är det många som tror stenhårt på att Marc Marquez kommer att få stå högst upp på vinnarpallen även i år.