Skola in tonåringen

Om du har barn som börjar närma sig 16 års strecket börjar det vara hög tid att planera inför det kommande mopedköpet. Det blir möjligtvis de första stapplande stegen mot ett intresse som ni båda kan dela både nu och i framtiden, om ditt barn inte redan vuxit upp med till exempel en crosscykel och redan slagit in på rätt stig.

När man ska till att köpa moped finns det en hel del grejer att tänka på. Vid köp av en ny modell är det kanske viktigaste valet om ni ska satsa på någon av de vespaliknande eu mopederna, eller en mera motorcykel- eller crossliknande variant. Här rekommenderar vi de senare även om eu mopederna i sig är väldigt bra. Det handlar helt enkelt om framtiden och om att vänja sig vid något som mera liknar en vanlig motorcykel.

Vid köp av en äldre begagnad modell finns det alltid några frågetecken som bör redas ut innan köpet går igenom. Det första man bör göra är att ta reda på om ramnumret är intakt och inte bort filat, och om det stämmer med mopedens tillhörande papper. Därefter kan det vara bra att provköra mopeden för att att se hur den beter sig och låter, samt vilken maxhastighet du kan få upp den i. För någon med lite kunskap är det lätt att höra om något inte stämmer eller om mopeden är trimmad. Det kan man självfallet också avgöra genom att se vilken maxfart man kommer upp i, något som inte bör överstiga 50 km/h. Se även till att samtliga originaldelar följer med, om dessa inte finns kan du nämligen pruta ner priset avsevärt.

moped-vid-strandDet är helt ok att köpa moped utan att ha ett körkort för den, men om du ska köra mopeden och inte har bilkörkort så måste du ta ett speciellt moppekort. Mopedkörkoret är en milstolpe för de flesta tonåringar och hett eftertraktat. Det finns två typer av klasser av mopeder, eu-moped eller klass 1 moped med en max hastighet på 45 km per timme. För en Eu-mopeden krävs det en registreringsskylt. AM körkort eller så kallad mopedkort är ett krav. Du får även köra moped klass 2 om du tagit mopedkortet. För att få ta mopedkortet måste du ha ett körkortstillstånd och vara permanent bosatt i Sverige. Körkortstillståndet ansöker du om på enklast på den här länken Du måste ha fyllt 15 år och gått hos en godkänd och utbildad aktör. Sist men inte minst krävs det att du klarar av kunskapsprovet som du gör på Trafiksäkerhetsverket.

Det är även stor chans att det blir en hel del mekande med mopeden vare sig ni köper nytt eller gammalt. På cykelkraft.se hittar ni alla möjliga reservdelar som kan tänkas komma till användning, plus många fler mopedinriktade artiklar.

Vill du för ditt höga nöjes skull själv testa om du är redo att få tillökning av en mopedist i hemmet, kan du gå in på mopeden.nu och göra deras test som bevisar om du har det som krävs. Du hittar det längst upp på sidan. Lycka till!