Speedway

Speedway är en av dagens mest populära motorsporter. Varje år sitter människor från hela världen bänkade på läktaren eller hemma i tv-soffan för att följa det oerhört spännande världsmästerskapet där den absoluta eliten tävlar om vinnartiteln.

Årets speedway-VM har redan satt igång och spekulationerna om vem som kommer att ta hem guldet i år har tagit en ordentlig fart. Tittar man på Ladbrokes kan man se att Polen är favorittippat i år tätt följt av Danmark. Båda nationerna har duktiga förare och fina meriter från tidigare år. Danmark har hela 14 VM-titlar men de har inte tagit hem guldet sedan år 2008. Polen har endast två VM-titlar som nation men tar man en titt på deras förare individuellt så kan man se att de har ett par riktiga guldkorn i sitt lag.

Jaroslaw Hampel, som tävlar för Polen, placerade sig på en välförtjänt andraplats under speedway-VM 2013. I år är det dock föraren Krzysztof Kasprzak som verkligen visat framfötterna. I det första loppet som kördes i Nya Zeeland hamnade han på en andra plats och i Polen imponerade han på publiken genom att ta hem förstaplatsen. Många anser att han kommer bli svår att slå denna säsong. Han ser ut att vara i riktigt bra form i år. Landsmannen Hampel placerade sig på en sjunde plats i Nya Zeeland och kom trea i Polen.

Tar man en titt på det danska laget så är det förstås den trefaldige världsmästaren Nicki Pedersen som känns vassast. I Nya Zeeland var det han som inte så oväntat knep förstaplatsen, men i Polen hamnade han endast på en tolfte plats. Lagkamraten Kenneth Bjerre placerade sig på en femteplats i Nya Zeeland och på plats nummer femton i Polen.

Räknar man ihop förarnas totala poäng efter de två gångna loppen hittar man Kasprzak på en överlägsen förstaplats. På plats nummer två ligger Pedersen och tredjeplatsen delar Hampel just nu med britten Greg Hancock, australiensaren Chris Holder och tysken Martin Smolinski. Förra årets världsmästare Tai Woffinden ligger nere på en tolfte plats.